EVITA SA- TI PEDEPSESTI COPILUL

11.08.2014 12:55

Furia este unul dintre motivele pentru care parintii apeleaza la pedeapsa. Multi dintre parintii care pedepsesc frecvent copiii declara ca ar dori sa evite acest lucru si sa gaseasca alte modalitati de a „controla” comportamentul copilului. Citeste despre consecintele pedepselor asupra copiilor, despre solutii alternative si spune-ne cum reusesti tu sa eviti pedepsele in relatia cu copilul tau.
 

De ce este bine sa eviti sa il pedepsesti pe copil?

Pedepsele dau rezultate doar pe termen scurt. Copilul pedepsit sau amenintat cu o pedeapsa isi schimba comportamentul pentru ca este obligat, nu pentru ca a inteles de ce ar fi bine sa il schimbe. Asadar, cand va avea ocazia sa repete comportamentul gresit, va face acest lucru daca nu se afla nimeni in preajma care sa il opreasca.

Atunci cand sunt folosite in exces, pedepsele nu mai au efect. Copilul devine „imun” la ele, deoarece percepe relatia cu parintele ca pe un conflict de putere, pe care trebuie sa il castige.

Pedepsele repetate dau nastere la resentimente, furie si neincredere. Copilul percepe multe dintre sanctiuni ca fiind nedrepte, ca reprezentand un abuz din partea parintelui si simte nevoia sa se „razbune” pe acesta, nerespectand regulile frecvent. De asemenea, un copil pedepsit frecvent nu se va simti iubit de catre cele mai importante persoane din viata sa: propriii parinti.

Pedepsele se bazeaza pe suferinta: fizica sau psihica. Orice parinte isi doreste sa isi protejeze copilul de durere (de orice fel ar fi aceasta) si orice copil se asteapta ca parintele sa ii ofere siguranta si afectiune. Asadar, pedepsele pot afecta destul de mult relatia dintre tine si copil.

Cum pot evita parintii pedepsele in relatia cu copiii lor?

1. Negociaza regulile si explica-le in mod clar. Desi pentru tine este clar ce inseamna „nu ai voie sa te joci cu mingea in casa”, pentru copil poate sa insemne doar ca nu are voie sa se joace cat timp esti tu acasa, de exemplu. Sau ca nu are voie sa dea cu piciorul in ea, dar o poate arunca si prinde in maini.  Asadar, atunci cand stabilesti o regula impreuna cu copilul tau, cere-i sa iti spuna ce a inteles ca inseamna respectiva regula si pune-i intrebari prin care sa verifici daca a inteles corect: „Ce inseamna ca nu ai voie sa te joci cu mingea in casa? Ce anume nu este bine sa faci?”. Intrebarea „Ai inteles?” nu este de ajuns, pentru ca cel mic va tinde sa raspunda afirmativ.

2. Afla de ce copilul nu a respectat regula. Copiii nu incalca regulile ca sa ii puna in dificultate pe parinti (cel putin, nu la inceput
Smile ). Asadar, este bine sa iti pastrezi calmul si sa vorbesti cu cel mic despre motivele sale. Iti trebuie multa rabdare pentru acest lucru, asa ca este bine sa fii pregatit sa insisti pana primesti un raspuns. Tehnica va da rezultate doar daca esti calm si folosesti un ton obisnuit. Asigura-l pe copil ca nu va fi pedepsit daca iti spune de ce a realizat respectivul comportament. „Nu te pedepsesc, vreau doar sa stiu de ce ai facut asta.” Dupa ce afli motivul pentru care a incalcat regula, arata-i ca ai inteles felul in care a gandit si intreaba-l daca poate gasi un motiv pentru care este bine sa respecte regula. Vorbeste-i si tu despre consecintele neplacute care pot aparea daca nu respecta regulile si incheiati discutia pe un ton vesel.

3. Da-i copilului ocazia sa „exerseze” respectarea regulii. Spune-i copilului ca ai incredere ca va respecta regula de acum inainte, pentru ca stie de ce este bine sa faca acest lucru si da-i ocazia sa iti demonstreze ca poate respecta regula respectiva.  De exemplu, daca s-a jucat cu mingea in camera desi nu avea voie, lasa-l singur 10 minute in camera cu mingea, ramanand in apropiere, pentru a verifica discret daca cel mic respecta sau nu regula.

4. Stabileste consecinte. Iata un exemplu. Copilul refuza sa manance la pranz. Spune-i ca poate sa nu manance, dar ca nu va lua masa urmatoare mai devreme, ci va primi cel mult o gustare pana la ora cinei. Lasa-l pe copil sa aleaga daca doreste sa procedeze astfel sau daca prefera sa guste totusi putin din mancarea de la pranz. Aceasta metoda nu presupune pedepsirea copilului, ci il lasa sa aleaga din doua variante pe cea pe care o prefera. Si in plus, te scuteste pe tine de incercarea de a-l convinge pe copil sa manance.

—————

Înapoi


Categorii


Contact

BeBeL BaZaR

Aleea Ulmilor
Piatra Neamt
610256


0751496284